2015-08-10

Nejčastěji se stresujeme v práci

Minulý týden jsme otevřeli nové téma Buď Cool, kde jsme se mimo jiné zabývali stresem. Z výzkumů, který realizovala společnost GFK vyplynulo, že nejvíce se stresujeme v zaměstnání. Stresem v práci trpí čtyři z deseti Čechů a více než polovina z nich ho pociťuje několikrát do týdne. Mezi největší spouštěče stresu patří mezilidské vztahy na pracovišti, nepřiměřené pracovní zatížení a nedostatečné ohodnocení práce. Češi se snaží zmírnit pracovní stres pomocí pozitivního myšlení, přestávkami v práci, fyzickým pohybem a pitím kávy nebo energetických nápojů. V současnosti pociťují lidé více stresu v zaměstnání než v předchozích letech a přibližně tři z pěti Čechů si myslí, že zaměstnavatelé nevytvářejí takové podmínky na pracovištích, které by vedly k jeho snížení.

Stresem trpí více zaměstnanci na vedoucích pozicích
V realizovaném průzkumu 42 procent lidí uvedlo, že trpí stresem v práci. Více trpí stresovými situacemi zaměstnanci na vedoucích pozicích než řadoví zaměstnanci. Stres v práci zažívají především vysokoškolsky vzdělaní jedinci (57 procent). Více jsou stresovaní muži než ženy.

Více než polovina Čechů trpí stresem až několikrát do týdne
53 procent těch, kteří se v práci stresují, uvedlo, že kvůli pracovnímu vypětí trpí stresem až několikrát týdně. Alespoň jednou týdně trpí stresem více než 3/4 dotázaných.  Výsledky výzkumu ukazují, že výše postavení zaměstnanci trpí především stresem jednorázovým. Mezi řadovými zaměstnanci je počet stresovaných osob menší, ovšem v jejich případě jde více o stres permanentní.

Co způsobuje lidem v práci největší stres?
Téměř polovina dotázaných respondentů zažívajících stres v práci považuje za spouštěč stresu především mezilidské vztahy. Muži jsou na tom lépe (42 procent) než ženy, kterým mezilidské vztahy dělají větší vrásky na čele (58 procent). Druhým stresovým faktorem je nepřiměřené pracovní zatížení (43 procent). Třetí spouštěč  stresu - nedostatečné odhodnocení v práci (jak finanční, tak nefinanční povahy) – uvedlo 40 procent respondentů, častěji řadoví zaměstnanci než řídící pracovníci. Z dalších faktorů, které způsobují stres, můžeme uvést nejistotu zaměstnání, propouštění, reorganizaci, nedostatečnou komunikace v rámci firmy nebo nedostatečně vymezené úkoly a povinnosti.

Jaké prostředky lidé používají ke snížení stresu na pracovišti?
První věcí, kterou se lidé snažit nastavit, pokud se dostanou do stresové situace, je pozitivní myšlení, které v této situaci používá 40 procent respondentů. Druhou pomůckou je přestávka v práci, při které se lidé snaží na práci nemyslet (36 procent). Třetím nejčastějším faktorem odvrácení stresu je fyzický pohyb ve formě procházky, protažení těla nebo krátkého cvičení, které si dopřává více než 1/3 lidí. Dále se lidé odreagovávají pitím kávy či energetických nápojů, rozhovory s kolegy, anebo něčím sladkým na zub.

Pociťují lidé více stresu v zaměstnání než v předchozích letech?
Téměř ¾ respondentů uvedly, že pociťují v zaměstnání více stresu než v předchozích letech. Ženy deklarují nárůst stresu určitěji než muži, nárůst stresu ve srovnání s minulostí uvedli více řadoví zaměstnanci než vedoucí pracovníci, nicméně rozdíly mezi těmito kategoriemi nejsou nijak markantní.

zdroj: GFK

1 komentář:

  1. Já jsem si sám osobně zjistil, že stres v práci pro mě ve velké míře pramení z toho, že využívám špatné nástroje. Pro svoje jazykové kurzy jsem si tedy zařídil IB program, který mi řeší veškerou organizaci, která je s tím spojená. Docházku, známky, úkoly, projekty a já nevím, co všechno ještě. Těch modulů je tam skutečně moc a musím říct, že mi to šetří spoustu času. :)

    OdpovědětVymazat