2015-07-01

Globální trendy v lidském kapitálu pro rok 2015

Globální organizace musí v dnešní době řídit  „nový svět práce“, jenž vyžaduje dramatickou změnu ve strategiích pro řízení organizace, hledání talentovaných uchazečů o práci a řízení lidských zdrojů. Změny přichází zejména ruku v ruce s rozvojem mobilních technologií. Tento nový svět se vyznačuje převážně těmito charakteristikami:


  • V dnešní době  jsou bariéry mezi prací a životem téměř eliminovány, zaměstnanci se nachází stále více online, propojeni se svými pracovními místy pracují na dálku.
  • Velkou roli hrají rovněž demografické změny. Generace Y, která nyní tvoří více než polovinu pracovní síly, vstupuje do centra pozornosti. Jejich očekávání jsou diametrálně odlišná od přání a tužeb předchozích generací. Předpokládají, že po nich bude požadována větší odpovědnost za jejich pracovní úkony, a že se rychleji ocitnou ve vedoucích složkách společnosti. Hledají větší smysl ve své práci a požadují větší flexibilitu v pracovních podmínkách.
  • Sítě jako LinkedIn a Facebook umožňují zájemcům o práci snadno monitorovat trh nových pracovních příležitostí, utvořit si představu o chodu a kultuře organizace.
  • Vztah zaměstnavatel a zaměstnanec se posunul do jiné dimenze, více připomíná přístup zaměstnavatele k zákazníkům či partnerům než nadřízených a podřízených.
  • Mnoho dnešních zaměstnanců pracuje v mezinárodních týmech, jež fungují na bázi 24 hodin denně sedm hodin v týdnu.
  • Rostoucí počet kvalifikovaných pracovníků pracuje na částečný úvazek nebo v rámci živnostenského oprávnění, takže organizace musí nyní změnit jejich integraci do školících programů.

Napříč všemi organizacemi vyžaduje tento jiný svět zcela inovativní myšlení v řízení lidských zdrojů. HR oddělení musí čelit zvyšujícím se požadavkům při měření výkonnosti a sledování organizační kultury, snažit se pracovního prostředí zaměstnancům zjednodušit a pomáhat jim přizpůsobit se. Následující graf poukazuje na důležitost hodnocení vzdělávání, vzdělávání a rozvoje zaměstnance, které od loňského roku nabylo na větší důležitosti (hodnoty se v porovnání s loňským rokem ztrojnásobily). Pouze 40 % respondentů výzkumu společnosti Deloitte hodnotí své organizace jako připravené nebo zcela připravené na vyškolení a rozvoj zaměstnanců pro rok 2015.

Zdroj: Jozef Papp Stanton Chase via Deloitte - Global Human Capital Trends 2015



Žádné komentáře:

Okomentovat